Обладнання для дітей з особливими потребами: товари для інклюзивного навчання

Інклюзія в новій українській школі — дуже важливий етап розвитку не лише освітньої системи, а й українського суспільства в цілому. Адже результатом цих нововведень став вільний доступ до навчання у закладах загальної середньої освіти усіх без винятку школярів. Звісно, це не найлегше рішення для батьків особливих учнів: віддати дитину до звичайної школи. Та й недоліків у впровадженні інклюзивної освіти ще чимало. Але завдяки постійній роботі над помилками та вдосконаленню освітнього процесу вже в найближчому майбутньому реформа матиме позитивний результат.

Держава виділяє значні кошти з бюджету, щоб допомогти переобладнати навчальні приміщення, адаптувати їх до інклюзивних потреб і створити новий освітній простір — комфортний і доступний для всіх. Купити обладнання для інклюзивного навчання можна без проблем: у тих же постачальників, що доставляють інші товари для школи, — широкий асортимент обладнання для інклюзії пропонується в інтернет-магазинах (приклад — за посиланням).

11

Перелік обладнання для інклюзивного класу: рекомендації МОН

Обладнання для інклюзивного навчання, яке може знадобитися вчителю та асистентам при роботі з дітьми, що мають особливі освітні потреби, можна знайти у переліку, що міститься в Наказі МОН МОН «Про затвердження Типового переліку допоміжних засобів для навчання (спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку) осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються в закладах освіти». Тут вказані всі необхідні засоби освіти та вказуються їхні характеристики та вимоги щодо специфічного обладнання. До переліку входять:

  1. Дидактичні матеріали для інклюзії: розвивальні ігри, які можна використовувати не лише під час занять з дітьми, що мають особливі потреби, а й з усіма іншими учнями в класі. Адже вони направлені на розвиток дрібної моторики, логічного мислення, уяви та креативності. Крім того, всі діти обожнюють бізіборди, дошки Монтессорі, конструктори, розвивальні картки з яскравими малюнками, сенсорні кубики, сортери та ляльки для моделювання та відтворення соціально-побутових сценок і справжнього лялькового театру. Все це можна використовувати для навчання в ігровій формі та побудови цікавого й веселого уроку для всіх без винятку учнів. До цієї ж категорії можна віднести навчально-ігрові комплекти обладнання («Магазин», «Лікарня», «Кафе» тощо).
  2. Обладнання та меблі для ресурсної кімнати: різноманітні тактильні та сенсорні модулі, сенсорні м’які іграшки, різнокольорові світлові панно та колони, що створюють заспокійливу приємну атмосферу, ігрові м’які модулі, обтяжені ковдри та жилети, дзеркала та безкаркасні меблі. А особливо молодші школярі в захваті від такого обладнання ресурсних кімнат, як сухі басейни: з білими чи кольоровими кульками, з підсвіткою чи без неї — вони завжди допомагають зняти емоційну напругу, перепочити та швидко відновити сили для подальшого навчання.
  3. Обладнання для реабілітації та ЛФК: спортивні куточки, гімнастичні лави, сенсорні гамаки, тактильні доріжки, балансири, гойдалки, набори різних за розміром сенсорних м’ячів і масажери — все це допоможе відновити рухливість, повноцінно відновити втрачені навички та підтримувати здоровий рівень навантажень і фізичної активності, необхідний для кожної дитини.
  4. Пісочна терапія й анімація також залюбки використовуються вчителями для роботи з усім класом, а не лише з учнями, що мають особливі освітні потреби. Сюди відноситься обладнання для групових та індивідуальних занять із використанням кінетичного та звичайного піску.
  5. Інтерактивне обладнання — ще одна важлива категорія для покращення навчального процесу в інклюзивних школах. Сучасне інтерактивне обладнання може використовуватися для всього класу (інтерактивна дошка, інтерактивна пісочниця, інтерактивна підлога), так і лише з окремим учнем, який має таку потребу (мовний електронний калькулятор, дисплей Брайля).

Зміни у вимогах до оснащення інклюзивних шкіл

Зазначте, що перелік обладнання для інклюзивних класів постійно оновлюється, адже, завдяки спеціальним дослідженням та опитуванням вчителів і батьків, виявляються нові потреби.

Наприклад, останні зміни стосувалися не лише іншого формулювання самої назви Наказу, а й містили важливі доповнення переліку обладнання, такі як:

  • 3D-сканер і принтер з витратними матеріалами.
  • Обладнання для створення лінгафонного кабінету.
  • Інтерактивна LCD панель для корекційно-розвиткових занять.
  • Клавіатура адаптована, з великими кнопками для використання під час навчання осіб з порушеннями опорно-рухового апарату.
  • Мобільний комунікатор та інше обладнання, якого потребують учні для того, щоб здобути належну освіту.

 1800x1200 mature women laughing other

 

Особливості підбору обладнання для інклюзивної освіти

Якісне сучасне навчальне обладнання для дітей з особливими потребами купити можна з доставкою до будь-якого закладу освіти в Україні. Крім того, якщо у вчителів є певні вагання щодо доцільності підбору того чи іншого обладнання чи запитання щодо особливостей його використання — постачальник пропонує допомогу кваліфікованих методистів. Телефонуйте, якщо бажаєте дізнатися більше: (044) 353-33-77 або звертайтесь до перевіреного постачальника "Бі-Про". Зробити школу інклюзивною — простіше, ніж здається на перший погляд. Приєднуйтеся та переконайтеся!

 

+ Написать свой комментарий

 

Вопросы, отзывы и комментарии (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

А це дійсно потрібні речі. Я звернула увагу, дякую.

This comment was minimized by the moderator on the site

Системи безпеки Ajax https://fopi.ua/ua/ajax-systems можна підібрати в магазині Fopi, обирайте все необхідне в каталозі. Тут вигідні умови для покупців, є різні форми оплати, також післяплата для певної категорії товарів. Консультуйтесь для швидкого підбору всього необхідного та отримуйте своє замовлення в будь-якому регіоні України.

Здесь ещё нет оставленных комментариев.

Оставьте свой комментарий

  1. Указав свой E-mail Вы получите ответ на почту.
0 символов
Вложения (0 / 3)
Share Your Location